štvrtok 12. februára 2015

Cesto, plastelína, modurit...

Asi ako každé dieťa, aj Veronika sa odmalička rada hrala s plastelínou a moduritom. Pre deti je príjemné cítiť, ako hmota mení svoj tvar pod ich malými ručičkami. Popri tom, ako si tvorila vlastné 'kreácie', som jej vytvárala aj zvieratká podľa želania. Veľakrát sme vyrábali aj podľa rozprávok a potom si hrali divadielko. Zvieratká mali síce ďaleko k dokonalosti, našťastie sú ale deti v tomto ohľade celkom nenáročné - stačilo, že to malo aspoň základné črty :) Dôležitejšie bolo, že sa so zvieratkami mohla hrať, mohla si ich chytiť, stlačiť (častokrát potom stratili aj tie základné črty)...a myslím si, že aj lepšie vnímala a porozumela deju rozprávky...možno aj vďaka tomu patrí rozprávka O troch prasiatkach k jej najobľúbenejším.


Kupovaná plastelína ale dlho nevydrží, čoskoro je mazľavá, alebo sa drobí, a tak sme si začali vyrábať vlastnú - tu je recept: 1 pohár múky (ja som použila hladkú), 1 pohár soli a 1 pohár vody (ak chcete mať plastelínu farebnú, pridajte do vody potravinovú farbu) +  1 lyžičku kyseliny vínnej/vínny kameň (cream of tartar, dostať napr. v DMke, toto ale nie je nevyhnutné). Všetky suroviny zmiešať a dať variť na miernom ohni až kým sa z hmoty nevytvorí tuhá masa, pripomínajúca plastelínu - to trvá len chvíľočku. A môže sa začať tvorenie :) Keď pridáte fazuľky, hrášok, gombíky, cestoviny...bude tvorenie ešte zábavnejšie



 A keď sa mi nechce plastelínu variť, vyrobíme si klasické slané cesto: 2 šálky (hladkej) múky, 1 šálka soli a skoro 1 pohár vody - zmiešať a cesto je hotové...je to rýchlovka a zaručene deti zabaví. A keď cesto uschne (2-3 dni), môžu si svoje výtvory ešte vymaľovať.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára