streda 4. februára 2015

Čo kuchyňa dala :)

Rady tvoríme z materiálov, ktoré na tvorenie pôvodne ani nie sú určené. Netreba chodiť do obchodu a kupovať stále nové a nové veci...občas stačí zájsť do kuchyne, vytiahnuť cestoviny, strukoviny, košíčky na muffiny, ozdoby na torty, pečiatky vyrobené zo zemiakov...skrátka, čo doma nájdete, k tomu lepidlo a papier, a deti si môžu vyrábať koláže podľa seba...My máme doma niekoľko takýchto výtvorov a vždy je výsledok zaujímavý. Kým bola Veronika malá, ja som lepidlom rozhodovala o konečnom tvare, ona len sypala cestoviny/kuskus a po uschnutí maľovala...

Postupom času si už sama vyberala materiál a aj výslednú podobu. Strašne rada sa pozerám, ako prirodzene a bez zaváhania pristupuje Veronika (a vlastne všetky deti) k tvoreniu. Pre nás dospelých len jedna dôležitá rada - pri tvorení s deťmi nie je dôležitý výsledok, ale samotný proces tvorenia.

 Pred dvomi rokmi sme vyrobili kyticu z košíčkov na muffiny (pravá strana je dielom vtedy 3-ročnej Veroniky)
...a dnes sme sa ku kvetom z košíčkov vrátili opäť. Žiaľ nemám zachytený proces tvorenia, lebo nás to tak chytilo, že som nestihla ani fotiť :) Základom sú farebné (menšie) košíčky, ktoré zoženiete v potravinách. Takmer všetky kvety strihala Veronika (v rámci rozvoja jemnej motoriky:)) Stonky sú z munga (drobná zelená fazuľa), hrachu alebo veľkej fazule. Zo zvyškov košíčkov zelenej farby sme urobili listy a celé to dozdobili gombíkmi, červenou šošovicou, ryžou, farebnými guľôčkami/ozdoba na tortu a farbami na sklo.

A tu je Veronkin výkres, kde si všetko urobila ešte raz sama podľa seba

Tak čo, ktorý sa vám páči viac? ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára