štvrtok 26. marca 2015

klobúky z papierového taniera

Už minule som písala, že papierový tanier patrí k našim obľúbeným materiálom. Okrem zvieratiek sa dajú z neho vytvoriť aj rôzne čelenky, venčeky či korunky.

Tentokrát sme sa rozhodli vyrobiť ozajstný klobúk - jeho výroba nie je náročná - najťažšie je správne odhadnúť veľkosť, aby sedel na hlavičke :) Na výrobu budete potrebovať iba papierový tanier (2 ks), tvrdý výkres (my sme použili veľkosť A3), nožnice, lepiacu pásku a lepidlo.
Najskôr treba vystrihnúť papierový tanier - my sme veľkosť trafili až na tretíkrát. Ja kupujem papierové taniere v DMke a tie majú z opačnej strany medzi stredovou a vrúbkovanou časťou ešte zvýraznené ďalšie kruhy. Nám sa osvedčila veľkosť taniera vystrihnutúho podľa stredného kruhu (viď obrázok). Vystrihnutú časť nevyhadzujte - bude z nej vrch klobúka.

Výkres veľkosti A3 sme prepolili, rozstrihli a zlepili k sebe páskou tak, aby sme získali väčšiu dĺžku - na náš klobúk nám stačilo pridať ešte asi 10 cm nového papiera (radšej nechajte viac a pri lepení odstrihnete podľa potreby, ako dolepovať ďalší kúsok:)). Papier sme prehli na hornej aj dolnej strane vo výške asi 2 cm (odhadom) a nastrihali asi na šírku 1,5 cm. Zlepili páskou z vnútornej strany (kvôli neskoršiemu nanášaniu farby). 

Vznikol nám tak základ klobúka, ktorý treba nalepiť zospodu na tanier. Aby sme zakryli nastrihaný papier (je viditeľný, keď je klobúk nasadený na hlave), nalepili sme zospodu ešte druhý tanier (pozor, aby bol rovnakej veľkosti ako ten prvý). Potom stačí už len navrch nalepiť stredovú časť a tram ta da dá....klobúk je hotový :)


Nakoniec treba klobúk vyfarbiť a dozdobiť podľa vlastnej fantázie. My sme použili akrylové farby a na výzdobu košíčky na muffiny, krepový papier a gombíky. Ale pekný môže byť aj klobúk ozdobený krajkami, stužkami, nálepkami, flitrami či trblietavými fixkami....experimentovať sa dá i s výškou klobúka. My sme si vyrobili napríklad ešte aj veľký kúzelnícky kobúk - pri jeho výrobe sme použili 2 papiere veľkosti A4.

Toto sú naše prvé exempláre - je to akási predpríprava na súťaž o najoriginálnejší klobúk na letných dostihoch - na tých súťažných klobúkoch sa asi ešte viac vybúrime :))) ... ale o tom až inokedy ;)







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára